Z-News

Powered by Zuyderleven

Overlijdensrisicoverzekering alleen voor huiseigenaren?

De noodzaak van de overlijdensrisicoverzekering wordt vaak onderschat. Huiseigenaren sluiten deze verzekering vaak af bij het financieren van de eigen woning, maar de verzekering is ook een onmisbaar onderdeel in de vermogensplanning.

Wanneer biedt de overlijdensrisicoverzekering uitkomst?

Een overlijden heeft emotioneel een flinke impact, maar er zijn ook financiële gevolgen. Voor meerdere financiële hiaten kan de overlijdensrisicoverzekering uitkomst bieden:

  • Wanneer de uitkering uit de uitvaartverzekering te laag is;
  • Om de nabestaanden de garantie te bieden dat ze in de woning kunnen blijven wonen;
  • Voor het aflossen van de hypotheek;
  • Om de eigen onderneming te beschermen tegen het risico van overlijden;
  • Wanneer het nabestaandenpensioen na het overlijden onvoldoende uitkeert;
  • Voor ondernemers die maandelijks reserveren voor een aanvulling op de AOW.

Vooral huiseigenaren hebben een overlijdensrisicoverzekering op hun leven afgesloten. Voor huurders is de verzekering geen vereiste voor het krijgen van een huurhuis. Maar huurders hebben natuurlijk ook een groot probleem na het overlijden van één van de gezinsleden, vooral huurders in de vrije sector. Door het wegvallen van het inkomen van de overledene zijn de huurlasten mogelijk niet meer betaalbaar. Hierdoor moeten nabestaanden mogelijk kort na het overlijden al verhuizen naar een goedkopere huurwoning.

Met een overlijdensrisicoverzekering kan een bedrag worden verzekerd waarmee nabestaanden nog een aantal jaren in het huis kunnen blijven. Uiteindelijk moet er een definitieve oplossing komen voor de te hoge huurlasten, maar met de uitkering kunnen ze eerst alles op een rijtje zetten.

Waar hebben nabestaanden precies recht op?

Deelnemers in een pensioenregeling gaan ervan uit dat het ook goed is geregeld voor de nabestaanden, maar dat is nog maar de vraag. In de pensioenregeling is het nabestaandenpensioen misschien zelfs niet meegenomen. Of de nabestaanden hebben recht op een laag bedrag.

Bron: www.lindenhaeghe.nl

Wil je weten of het voor jou en je partner wenselijk is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.


Dit artikel verscheen in Z-News #2, juni 2022

Z-News – Powered by Zuyderleven