Z-News

Powered by Zuyderleven

Elektrische step

Ze worden steeds populairder in Nederland: de elektrische steps. Mogelijk staat ie op het verlanglijstje, of misschien heb je er al één. Hoe verzeker je zo’n elektrische step? En wist je dat je met de meeste steps niet de weg op mag?

Er zijn veel verschillende elektrische steps op de markt. Ze zijn er al vanaf 150 euro, voor de luxere modellen betaal je zo’n 750-850 euro. Handig om je snel over een korte afstand te verplaatsen, leuk speelgoed, een geinig dingetje. Er is een maar…

Slechts een klein deel van de elektrische steps is goedgekeurd voor verkeersdeelname. Met de rest mag je alleen op eigen terrein rijden. Zodra je de weg opgaat, ben je strafbaar. En je bent dan niet verzekerd. Alle schade die je oploopt of aan een ander toebrengt, is voor jouw eigen risico en rekening.

Of je elektrische step is goedgekeurd door de RDW vind je terug op de webpagina Wegwijzer Bijzondere bromfietsen. Voor een goedgekeurde step geldt dat deze op eenzelfde manier verzekerd moet worden als een bromfiets. Natuurlijk kun je hiervoor bij Zuyderleven terecht.

Is je step niet goedgekeurd door de RDW, dan is hij niet verzekerd wanneer de step zich op de openbare weg bevindt. En ook de schade die je als bestuurder aan een ander toebrengt, is niet verzekerd. Houd hier dus goed rekening mee, want de kosten van zulke schades kunnen flink in de papieren lopen. En bij letsel kan het zelfs tot een gang naar de rechter leiden. Ook als niet jij maar je minderjarige kind met de step op stap gaat.

Bij gebruik op eigen terrein is de elektrische step gedekt op je Aansprakelijkheidsverzekering (bijvoorbeeld bij een ongeluk waarbij iemand gewond raakt), mits de step niet harder kan rijden dan 16 km/uur. En bij diefstal valt hij onder je Inboedelverzekering. De elektrische step moet dan wel goed beveiligd zijn en in een afgesloten ruimte zijn opgeborgen.

Overigens kun je ook met een snelheid van 16 km/uur hard en ongelukkig terechtkomen. Wees altijd voorzichtig, zeker als je kind met de step een rondje gaat maken. Er zijn allerlei beschermingsmiddelen in de handel, van knie- en elleboogbeschermers tot fietshelmen – veiligheid boven alles.

 


Dit artikel verscheen in Z-News #4, september 2022

Z-News – Powered by Zuyderleven